Tonårslivet är inte alltid lätt - vad gör man när tuffa saker händer? - Sparksgeneration

Sparks blogg

Tonårslivet är inte alltid lätt – vad gör man när tuffa saker händer?

final 5feaf3bb7313b1003d32f05e 381394

Som vi alla vet är tonårslivet inte alltid lätt och det går inte att skydda sitt barn ifrån allt. Hur gärna man än kanske skulle vilja som förälder. För att få lite tips och råd träffade vi psykiatrikern, författaren och tonårsmamman Lotta Borg Skoglund som bland annat skrivit böckerna ”Adhd – Från duktig flicka till utbränd kvinna” och ”Lyssnar din tonåring?”

Hur gör man som tonårsförälder när tuffa saker i livet drabbar ens barn? Det är svårt att se sitt barn ledset.

Olycklig tonårskärlek

Känslor dödar inte. Man kan inte skydda sitt barn från smärta, men man kan tillsammans jobba på att hantera och sätta ord på känslorna. “Du går igenom det här nu, det gör ont OCH du kommer komma ut på andra sidan”.

Vifta inte bort det. Visa att du finns där bredvid ditt barn igenom resan med stor empati. Linda inte in, förminska eller försöka sopa känslorna under mattan. Ditt barn kanske inte alls vill prata om sin käresta med dig, försök att inte känna dig då sårad eller bortstött. Alla är olika, det du kan göra är att prata om hur man hittar vägar ur de tuffa känslorna utan att världen går under.

Du behöver inte gå in i din tonåringens ledsamhet. Visa empati men att du inte skräms av det din tonåring går igenom.

Att göra allt för att passa in och känna en tillhörighet – och ibland går det fel

Lotta kallar det fint för grupplängtan och inte grupptryck. I tonåren är många beredda att göra nästan vad som helst för att passa in. En tonåring ska bryta sig loss från familjeflocken och söka nya sammanhang. För en tonåring kan risken att bli utstött ur gemenskapen kännas otroligt hotfullt, på ett djupare plan handlar det faktiskt om överlevnad.

Som förälder är det viktigt att bekräfta och normalisera utan att förminska de känslor tonåringen uttrycker. Men också att hjälpa sitt barn att tänka kring vad som är fel och rätt. Prata om regler och normer , om alla människors lika värde och hur ditt barns agerande kan påverka andra människor.

Första fyllan 

Här gäller det att hålla sig lugn. Det här är bland de svåraste situationerna som förälder – alkohol. Att å ena sidan vara mycket tydlig med att det är förbjudet – men å andra sidan säga till sitt barn att det är mig du ska höra av dig till när det blir för mycket. Säg gärna: Din säkerhet är det viktigaste för mig. Hur kan vi samarbeta kring det här?

Våga vara tydlig utan att glida över i ett godkännande av alkohol. Ett tips är att säga. Hur kan vi samarbeta kring det här? Fördela ansvaret mellan dig och ditt barn. Lyft gärna upp diskussionen på en vuxennivå, bekräfta barnets tankar och känslor  och hjälp barnet att se situationen från ditt perspektiv också.

5 gyllene tips från Lotta

  1. Behåll lugnet!  Så fort du hamnar i affekt hamnar du också i underläge. Blir samtalet ändå för upprört – avbryt och säg att ni pratar mer om det igen när ni båda har lugnat ner er.
  2. Lyssna aktivt efter vad din tonåring faktiskt säger. Fråga och be barnet förklara om du inte förstår.
  3. Ha respekt för att ditt barns värderingar inte alltid är samma som dina. Det kan vara en generationsfråga.
  4. Bekräfta, reflektera och uppmuntra. Ha ett positivt fokus! Samarbeta kring lösningar.
  5. Betona barnets rätt till sina egna känslor och upplevelser.

En sista viktig sak att ha med sig- tonåringar kan vara tuffa mot sina föräldrar. I know! Det är lätt att bli ledsen och tappa självförtroende när tonåringen är hård mot dig. Hitta en annan förälder du kan bolla med som kan stötta varandra. Det är många som går igenom samma sak.

Och kom ihåg att det finns inga kokböcker eller manualer. Alla barn och familjer är unika. Våga lita på din magkänsla framförallt om omgivningen kommer med råd som du känner inte funkar för DITT barn.

Köp Lottas böcker här:

https://www.bokus.com/bok/9789127827257/adhd-fran-duktig-flicka-till-utbrand-kvinna
https://www.adlibris.com/se/bok/lyssnar-din-tonaring-samtal-med-forandring-som-mal-9789127818491

Länk till Smart Psykiatri 

 

 

Dela på LinkedIn

Senaste inlägg