Allt började med en concealer... - Sparksgeneration

Sparks blogg

Allt började med en concealer…

skarmavbild 2019 09 23 kl 17 01 42

2017 kom Alexandras Krooks dotter då 9 år, hem och berättade att hon ville köpa en concealer av märket L’Oréal. Men hur vet du ens vad en concealer är, var den första tanken som Alexandra Krook slogs av. Svaret var; “det har Misslisibel sagt”. (stor influencer i sociala medier). Nu, 2 år senare har Sparks Generation lanserats och samarbeten med några av Sveriges största influencers har inletts, inte för att sälja smink utan för att få 10-15-åringarna att hitta sin inre gnista, sin Spark. 

Diskussionen med dottern, drog igång många frågeställningar hos Alexandra som funderade mycket på hur det kommer sig att våra barn spenderar så mycket tid i sociala medier och har vänner där, som föräldrarna inte ens vet vilka det är.

Alexandra kom över en hel del amerikansk motivationsforskning kring sk. SPARKS och GRIT, och samtidigt kom många rapporter kring barns ökade skärmtid, stillasittande och ökad psykisk ohälsa. En hypotes föddes: kan man ta tillvara på det här engagemanget och nå ut till unga på deras villkor. En 2-årig researchfas inleddes.

Alexandra engagerade +100 unga i utvecklingen av Sparks genom att hålla olika fokusgrupper, workshops och djupintervjuer. Hon träffade föreningslivet, kommuner och kulturskolor. Alla landade i samma sak: vi når inte ungdomarna, de känner inte till vårt utbud. 

”Det är svårt att hitta nya saker att göra. Man vet inte vad man skall välja,
och vad man gillar”
Kille 12 år

I mötena med 10-15-åringarna runt om i landet framkom istället en mängd barriärer: jag känner mig inte välkommen, jag är för gammal, jag vill ha med mig en kompis, jag vet inte vad som finns att göra och hur det funkar. Det är inte roligt att vara nybörjare tillsammans med 7-åringar. En idé började ta form.

Så vad är då Sparks Generation?

“Sparks Generation inspirerar unga via digitala och sociala medier att utforska och utveckla sin inre passion, må bra och underlättar för dem att hitta lokala aktiviteter och föreningar där de får känna inre glädje och gemenskap med andra.”

Alexandra Krook Sparks grundare

Sparks handlar om lusten att upptäcka världen och se vad som kan vara ens grej. Målet är att hitta sin passion, sin inre gnista sin sk. Spark. Sparks lyfter därför fram både nya, okända och kända aktiviteter, inom sport, kultur eller skolämnen.

Vi är helt enkelt dörröppnaren mellan unga och inkluderande, schyssta och intressanta föreningar, där unga får utvecklas, känna inre glädje, och gemenskap med andra. Och detta gör vi genom att kommunicera med dem i kanaler såsom YouTube och Instagram där de är aktiva. Vi inspirerar, engagerar och tar bort hindren på vägen, där de kan peppa varandra att prova på nya aktiviteter i det lokala utbudet av sport, dans, musik, djur, natur, och andra spännande ämnen.

Det allra viktigaste är att målgruppen hittar något som passar just dem.

Sparksresan börjar därför på YouTube och Instagram på de ungas villkor, där vi tillsammans med våra hängivna influencers tillika Sparksambassadörer testar olika intressen och bjuder in unga att digitalt följa hur det är att vara nybörjare. Följarna är både delaktiga och drivande i innehållsutvecklingen genom den kontinuerliga dialogen vi har i de olika kanalerna.

Och det är här vi på Sparks Generation vill göra skillnad.

Hör gärna av dig till oss om du tycker vår resa låter spännande. Och kommentera gärna.

Dela på LinkedIn

Senaste inlägg