Har du koll på vad kidsen gör på nätet? - Sparksgeneration

Sparks blogg

Har du koll på vad kidsen gör på nätet?

apps business cellphone cellular telephone 533446

Som tonårsförälder kan det minst sagt vara utmanande att ha koll på vad tonåringen egentligen gör på nätet, via telefonen, plattan eller datorn. Sparks föräldrablogg guidar…

De vanligaste digitala aktiviteterna bland ungdomar är sociala medier och spelande. Men även lyssna på musik, titta på videoklipp och söka efter information. Unga idag vill underhållas, inspireras, kommunicera, motiveras och känna gemenskap. Plattformar som kidsen gillar innefattar oftast alla delar.  I åldrarna 11-19 år besöker 9 av 10 sociala medier. Den tjänst som flest använder är Snapchat vilket 84% gör, följt av Instagram som 76% använder.

Vilka sociala medier används?

Snapchat
Snapchat-appen används för att kommunicera med vänner genom sina smartphones. Användaren tar ett foto eller spelar in en kort videofilm, bestämmer hur länge fotot ska visas för mottagaren (mellan 1-10 sekunder) och skriver ett meddelande. Sedan skickar man filmen till en eller flera personer i den egna kontaktlistan.

När kompisen öppnar bilden så visas den bara det antal sekunder som avsändaren har bestämt. Sedan raderas den. Mottagaren kan ta en skärmdump på bilden för att spara den, men då gäller det att vara snabb…

Unga använder främst denna app för att hålla kontakt och prata med många samtidigt. Det är lätt att hålla kontakt med flera tiotals människor, som man vanligtvis kanske inte träffar så mycket IRL (in real life). Något som får de unga att snapa dagligen är genom något kallat dagar. Detta innebär att det står siffror bredvid sina snap-kompisars namn som visar hur många dagar man snapchattat med dem. För att man ska få en siffra krävs det att båda snapchattat varandra minst 1 gång under 24 timmar. Om någon inte snapar den andre så förlorar man siffran (sina dagar) med personen och man behöver börja om från början. Det blir som en tävling med målet att ha en sån hög siffra som möjligt.

Youtube
Är en videodelningstjänst, det vill säga en webbplats med videoklipp som laddas upp av dess användare, med tillhörande diskussioner och sociala medier-funktioner. Webbplatsen öppnades 2005 och ägs av Google. Youtube har över 1 miljard användare och i vissa åldersgrupper konkurrerar Youtube med ”vanlig TV” om uppmärksamheten.

Youtube är en av de mest populära internettjänsterna bland svenska ungdomar. Det är gratis att titta men ofta visas reklam före, och ibland mitt i, videor. Videorna är till största delen amatörproducerade men det finns också mycket material som skapats av professionella producenter och företag. Vem som helst kan skapa ett konto och ladda upp videor som är maximalt 15 minuter. Att bara titta på en youtubevideo kräver ingen registrering men om man vill kommentera videorna eller till exempel följa användare vars videor man tycker om, måste man ha ett konto, vilket är gratis.

Youtubekändisar
På grund av Youtubes enorma popularitet har det vuxit fram Youtubekändisar, personer som blivit kända genom att publicera filmer på Youtube. En av de mest kända är PewDiePie, alias svenske Felix Kjellberg. PewDiePie har den mest populära Youtubekanalen i världen med drygt 70 miljoner följare (december 2018) och är främst känd för att lägga upp filmer när man spelar/recenserar datorspel. Andra kända Youtubers är exempelvis Bianca Ingrosso, RMM (Random Making Movies) och Therese Lindgren.

Instagram
Är en app för att dela bilder och korta videoklipp. Instagram är mycket populärt och det näst mest använda sociala nätverket efter Snapchat. Det är framför allt ungdomar som använder Instagram, användandet sjunker med stigande ålder. 2017 använde 89% av tjejerna i åldersgruppen 12-15 år Instagram varje dag.

Efter att ha skaffat ett konto kan du lägga upp bilder och filmer som sedan dyker upp i flödet hos dem som följer dig. I det egna flödet ser du förutom dina egna bilder även inläggen från dem du följer, som kan vara vänner och bekanta men också kändisar, organisationer och företag. Man kan gilla och kommentera andras inlägg. På Instagram kategoriseras el taggas bilder ofta med sk #hashtags, vilket gör att de blir sökbara för andra. Man kan tex. skriva #findyourspark i sökfältet och då dyker alla bilder som ”taggats” med samma ord upp.

Genom att följa andra på Instagram får man se deras inlägg i sitt eget flöde. Kändisar som stora fotbollsspelare eller artister kan ha många miljoner följare. En händelse, eller  sk. story är en funktion i Instagram där man kan lägga upp bilder som försvinner efter 24 timmar. Ungefär samma funktion finns i Snapchat.

TikTok
Tik Tok, är en mobilapp för att skapa och dela korta videos. Vanligast är att man läppsynkar/mimar och dansar till musik men det går att göra mycket annat – till exempel skapa komiska filmsnuttar eller musikvideos med sina husdjur. Perfekt medie för att få utlopp för sin kreativa sida, då många roliga funktioner finns såsom skapa egna videos, livesända, sjunga duett, samt gilla och kommentera varandras videos.

År 2017 använde så många appen:

26% av alla pojkar 11–13 år, och 77% av alla flickor 11-13 år.

10% av alla pojkar 14-16 år, och 42% av alla flickor 14-16 år.

Vad är internet meme?
Detta sk. ”internetfenomen” handlar om företeelser som sprids viralt, alltså att personer sprider det roliga eller uppseendeväckande innehållet vidare av egen fri vilja. Oftast handlar det om en bild, video eller text med humoristiskt innehåll som skickas vidare på internet. Det sannolikt vanligaste sättet är att någon hittat en rolig bild och lagt till en bildtext. Vissa som ser bilden ändrar sedan bildtexten och skickar vidare. Här finns en film som visar vilka filmer flera av internets mest kända memes kommer ifrån.

 

Källor i denna artikel:  Wikipedia, Statens Medieråd, Internetstiftelsen 2019 och SurfaLugnt.

Dela på LinkedIn

Senaste inlägg