Hitta balansen i den digitala konsumtionen. Gör en överenskommelse i familjen. - Sparksgeneration

Sparks blogg

Hitta balansen i den digitala konsumtionen. Gör en överenskommelse i familjen.

sissela nutley hjarna scaled

Sissela Nutley är Hjärnforskare, författare och föreläsare. Hon har ett stort intresse för mänsklig psykologi, den mänskliga hjärnan och hur man blir den man blir. Hennes Spark är musik, teater, sång samt att skriva egna låtar. Och, hon skrev sin första låt redan som 10-åring. I Föräldrabloggen delar Sissela med sig av sina bästa tips för att hitta digital balans i familjen och varför de har ett pingisbord i vardagsrummet.

sissela nutley hjarna

Sissela Nutley är hjärnforskare och har även skrivit en musikal.

Just nu är Sissela bland annat aktuell med en rapport hon gjort tillsammans med Siri Helle psykolog för organisationen MIND. Mår unga sämre i en digital värld? Hon är också författare till boken Distraherad – hjärnan, skärmen och krafterna bakom. Föräldrabloggen träffade Sissela för att ta reda på mer om deras insikter. I rapporten studerade man skärm-användningen på fritiden, där ingick gaming, TV-tittande, YouTube och sociala medier.  Här framkommer föga förvånande att digitala medier numera utgör en central del av livet för barn och unga.  Samtidigt visar flera rapporter att fler unga upplever psykiska besvär. Många frågar sig vilken roll digitala medier har i denna utveckling. Vad framkom i rapporten?

“Ett sämre psykiskt välbefinnande gick att sammankoppla med ett högt användande. Använder man digitala medier begränsat, så finns dock ett högre välbefinnande, än om man inte använder det alls”.

Slutsatsen i rapporten är att användningen behöver vara balanserad och är individuell. Det avgörs således av vem man är och hur mycket man använder det och hur livet ser ut i övrigt, samt vad man interagerar med för innehåll, förklarar Sissela.

“Det finns två förklaringar till effekterna – den ena rör tid och den andra innehåll. Dygnet har ju bara 24 timmar och lägger man väldigt mycket tid på stillasittande aktivitet så börjar det nagga på våra grundläggande behov, såsom sömn, motion och att man inte hinner med sitt skolarbete. I den här delförklaringen skulle digitala medier kunna ersättas av vilken aktivitet som helst. Att exempelvis bara spela schack eller enbart sitta inne och läsa böcker, skulle potentiellt kunna leda till samma sak. Det är alltså balansen som är viktig. Dvs i relation kring vad vi lägger tiden på i övrigt”, berättar hon.

Men hur tar man reda på vilket behov mitt barn har? Hur ska man tänka så att vi i vår familj gör rätt? Här förklarar Sissela att om huvudfokus är ”design av livet” så har man förutsättningar att hitta sin balans.  Det som är svårast är oftast sömnen.
Frågor att ställa sig är: Hur ska vi få in 8–10 timmars sömn per dag? Hur får vi in en timmes aktivitet per dag? Det bästa rådet är att prata med sitt barn, få barnet att förstå att vårt välbefinnande är det viktigaste vi har. När vi inte mår bra, blir vi mer känslostyrda, trötta, får svårt att koncentrera oss och blir ledsna.  Hur ser rasterna ut i skolan? Skjutsar man barnen till skolan osv. Försök skapa en dialog och ha koll på hur deras dag ser ut. Skapa överenskommelser och delaktighet i att designa sitt liv, så att ni tillsammans kan hitta balansen.

Sissela avslöjar att de offrat matsalsbordet hemma för att tillfälligt omvandlas till pingisbord – detta för att sonen med vänner ska kunna spela pingis hemma hos dem. Att hitta en aktivitet som man brinner för är således oerhört viktigt, så att verkligheten har chans att konkurrera med den digitala.

Den andra förklaringen av kopplingen mellan digitala medier och psykiskt välbefinnande rör innehållet på skärmen. Sissela och Siri tittade t.ex. också på sociala medier och dess effekter. De få studier som finns som följer användare över tid, visar en liten försämrad effekt på ungas psykiska välbefinnande där 7 av 8 studier visade samma sak mönster. Vissa studier visar också att tjejer har en mer negativ utveckling än killar (ålder upp till 18 år). Och om man mår dåligt från början så såg man en förstärkningseffekt. Sociala medier innehåller mycket snygga och ofta retuscherade bilder och människan har en tendens att jämföra sig med andra. Dessutom tycks passivt scrollande visa sämre effekter än ett aktivt användande (te x att chatta, ha personlig dialog osv). Det fanns också tydliga kopplingar mellan tid på sociala medier och utsatthet online

“Och det är klart att om unga lägger mer än 3 timmar om dagen på digitala medier är ju också sannolikheten större att du också råkat ut för något negativt i ditt användande”, förklarar Sissela.

Men i rapporten framkom också positiva sidor med digitala medier. Relationskapande aktiv kommunikation var positiv och följer man sådant som får en att må bra, blir inspirerad av, road av osv, kan man ju också tänka sig att man också mår bra av detta. Det är därför viktigt med ”empowerment” dvs att konsumera sådant som ger uppmuntran, positivitet, boost, och pepp.

I rapporten ges rekommendationer både till vuxna och till unga och här kommer rekommendationerna till oss föräldrar om hur vi kan agera om vi känner oro för tonåringen och vill skapa en bättre balans hemma.

1. Hitta balans! Överenskommelse inom familjen!

Kan vi tillsammans designa ett liv där vi hinner med andra bitar förutom digitala medier. Det är viktigt att inte lägga all tid på en sak. Vi behöver både sömn, motion, meningsfull aktivitet, umgänge med andra, tid för skolarbete, chilltid osv.

Därför är det viktigt att hitta förhållningssätt till skärmanvändande och att ha en skärmfri sista timme innan läggdags. Överenskommelserna bör gälla även oss vuxna – inte bara barnen. Skapa möjligheter för umgänge och hitta balansen.

2.Innehållet – vad konsumerar din tonåring?

Vilka konton och kanaler konsumerar din tonårig? Vad signalerar dessa konton? Hur får de tonåringen att må? Rensa bort det som får hen att må dåligt. AVFÖLJ! Lägg till konton som får hen att må bra, och som istället skapar måbra-känsla. SAMVERKA med andra föräldrar. Vad följer barnen, prata igenom, för att undvika ”Alla andra får”…

Och faktum är att barnen faktiskt vill ha hjälp – flertalet undersökningar visar att barnen uttrycker att de använder SO-ME mer än de själva vill och att användningen går ut över skolarbete, fysisk aktivitet och fysiskt umgänge.

“Det här handlar inte om vuxenvärldens moralism – barnen själva upplever att det gått för långt. Det har blivit ett problem och de behöver hjälp att sätta gränser! Det är ett tydligt tecken på att vi måste göra något åt detta. Det handlar inte om restriktioner utan istället handlar det om barnens rättigheter. Problemen har kommit smygande och interaktionsdesignen har skapats för att vi ska fortsätta användandet. Alla steg som tas i samhället just nu för att skapa medvetenhet kring för mycket stillasittande är bra”, fortsätter Sissela.

3.Säkerhet – vuxna har ansvaret!

Var vaksam på grooming och ha därför koll på vilka appar, spel och chattar barnen använder, och framför allt kolla om dessa har öppen GEO-taggning osv. Vilka spel använder barnen? Ör det öppna eller stängda konton? Hur kommunicerar mitt barn med andra? Som vuxen har man solidariskt betalningsansvar om ens barn bryter mot lagen och t.ex. skickar oönskade nakenbilder eller hotar någon.

4.Etik. Var schysst på nätet!

Det är viktigt att vara medveten om att det som publiceras på nätet ligger kvar för alltid. Hur vi beter oss på nätet mot varandra är därför viktigt. Det kan handla om att trakassera någon online, eller publicera bilder på andra osv. En bra utgångspunkt är att inte skriva sådant som man inte skulle vilja att någon skrev om en själv.

5.Positiv inställning!
Prata också om positiva saker i digitala medier, inte bara det negativa. Annars blir det så förknippat med något negativt när föräldrar vill prata om detta. Även om du som vuxen är orolig och känner skepsis, visa inte det. Visa att du är intresserad även av denna del av ditt ungdoms liv!

6.Lär er tallriks-modellen – Healthy Mind Platter

Avslutningsvis tipsar även Sissela om Healthy Mind Platter, tallriksmodellen för välbefinnande. Som ju handlar om de 7 grundläggande behoven som en människa har och som alla måste få ta plats i våra liv för att vi ska må bra. Vi publicerade  en artikel om just detta, här på Föräldrarbloggen. Här kan du läsa den i sin helhet: https://sparksgeneration.com/hitta-balansen-i-livet-detta-behover-vara-hjarnor/

Om detta skriver också Sissela på sitt instagramkonto https://www.instagram.com/sissela_nutley_phd/

Dela på LinkedIn

Senaste inlägg