Hitta balansen i livet – detta behöver våra hjärnor! - Sparksgeneration

Sparks blogg

Hitta balansen i livet – detta behöver våra hjärnor!

blogg hjarna beskuren

Alla vi som växte upp på 1970-80-talet är väl bekanta med den sk.  ”tallriksmodellen” som visade hur mycket och vad vi skulle äta för att dagligen få i oss näringsrik kost. Idag vet vi vad vår kropp mår bra av, dvs fysisk aktivitet, näringsrik mat och sömn. Men vad vår hjärna behöver för att vi ska må bra är vi inte lika insatta i.

Två amerikanska forskare, Dr Dan Siegel och Dr David Rock, har utvecklat en modell som de kallar The Healthy Mind Platter, som faktiskt bygger på den välkända ”tallriksmodellen” och som visar vad vår hjärna behöver för att vara i balans och fungera på bästa sätt.  Modellen visar hur vi dagligen bör fördela vår hjärnas uppmärksamhet för att totalt sätt uppnå balans och välmående.

Det tallriksmodellen förespråkade var en variationsrikedom och inte ensidig kost. Och detsamma gäller även för hjärnan. Modellen visar 7 olika tårtbitar eller aktiviteter som hjärnan vill ha, helst varje dag. Detta för att uppnå balans och harmoni men också för att prestera bättre.

 

healty mind platter

Fokustid
Du arbetar koncentrerat med en sak i taget utan störande distraktioner.

Lektid
Lika viktigt som sömn och mat. Du är kreativ, provar nya saker på ett lättsamt sätt och känner glädje och nyfikenhet. Dopamin utsöndras i hjärnan vilket skapar nya kontaktvägar i hjärnan vilket är viktigt för kreativiteten. Lektid ger mer flow.

Social tid (connecting time)
Sociala band är lika viktigt för oss människor som vatten, och tak över huvudet. Social tid gör oss sedda, trygga och uppskattad. Ger bättre mental hälsa.

Motionstid
Du rör dig på ett sätt som gör att pulsen höjs och du blir andfådd, kanske genom att springa, gå raskt, dansa, simma eller cykla. Rekommendation 45 minuter, 3 ggr /veckan. För barn rekommenderas 1 timme rörelse om dagen. Motion bidrar till ett ökat lärande och snabbare access till arbetsminnet och minskar stress.

Reflektionstid (time-in)
Du vänder din blick inåt, till exempel genom att meditera, för att bli medveten om vad som pågår på insidan i dina tankar och dina känslor.

Bara vara-tid (down time)
Att göra saker utan att ha ett tydligt mål. Du har ingen särskild uppgift att lösa utan låter tankarna vandra fritt och gör det som du spontant känner för. Sägs vara det mest effektiva sättet att lösa komplexa problem. Skapar nya insikter.

Sovtid
Du sover och låter kroppen och hjärnan bearbeta dagens intryck och få nödvändig återhämtning. Mycket viktigare än vad vi tidigare känt till. Det är under sömnen som vi bearbetar intryck, sorterar minnen och startar om mentalt.

Något att fundera på:

  • Reflektera över denna tallriksmodell och tänk igenom om ni kan ändra något för att uppfylla hela cirkeln?
  • Involvera övriga familjemedlemmar – hur känns det här?

Vill du ha mer info?

Kika gärna in på YouTube länken nedan där du kan se och lyssna på en av grundarna Dr Dan Siegel, när han berättar om Healthy Mind Platter.

https://youtu.be/3EQ2tzHl3Ks

 

Källor; Dr Dan Siegel och Dr David Rock. Se gärna https://www.drdansiegel.com/resources/healthy_mind_platter/

Dela på LinkedIn

Senaste inlägg