Nu lanserar vi
Sparksapp.se

Sparks hjälper unga till en meningsfull fritid!

Sparks Generation är en ideell förening som hjälper ungdomsverksamheter att nå ut och unga att hitta just sin grej – oavsett bakgrund, ambitionsnivå eller tidigare erfarenhet.

Idag är endast 7,2% av 12-åringarna inskrivna på fritids och hela 23 % av alla 12-15 åringar i Sverige saknar en regelbunden fritidsaktivitet efter skolan.

Problemet är tveeggat – samtidigt som unga inte vet vad som finns eller upplever att det inte finns något som passar dem så har ungdomsverksamheter och det lokala föreningslivet svårt att nå ut. Detta samtidigt som vi ser psykisk ohälsa bland unga växa och forskning som så tydligt visar värdet av regelbunden fritidsaktivitet för ungas hälsa och välbefinnande.  Det här problemet vill vi bidra i samverkan med andra, till att lösa.

Vår vision är att alla unga ska må bra och ha en meningsfull aktivitet på fritiden där de kan känna glädje, motivation och gemenskap med andra, oavsett ålder, socioekonomiska förutsättningar eller kunskapsnivå.

Efter 2 års gedigen research med +100 unga så har vi funnit att anledningarna till att så många saknar detta, utöver ekonomiska hinder, främst beror på att unga:

  • inte vet vad som finns tillgängligt
  • antar att aktiviteten i fråga inte kommer att passa just dem
  • tror att det är för sent att testa något nytt när man är +13 år
  • tycker det är läskigt att gå iväg och prova. Ungefär som att gå in på en fullsatt Friends arena inför VM utan att ha tränat!
  • inte vill behöva bestämma sig direkt utan bara få chansen att prova, helst 3 gånger
  • gärna vill testa tillsammans med en kompis

Sparks Generation har tagit fasta på dessa hinder och tillsammans med målgruppen har vi skapat lösningar som är grunden för våra tre verksamhetsområden, som bara på ett års tid har fått +600 unga att prova en ny aktivitet!

Våra tre verksamhetsområden:

Sparks inspirations- och prova på kampanjer: 

Influencers, digitala och sociala medier är där unga är idag!

Därför inspirerar Sparks främst via sociala och digitala medier och med våra Sparks-ambassadörer Penny Parnevik, Wilma & Emil Holmqvist och RMM (Random Making Movies)  unga att testa olika aktiviteter – kända som okända.

Vår unika metod och model bygger på inspiration och att göra det både enkelt och lustfyllt för målgruppen att hitta och anmäla sig till en lokal förening dit de är välkomna att komma att prova på aktiviteter gratis.  Vi har på ett år genom dessa samordnade digitala kampanjer i nära samarbete med idrottsförbund och föreningar på ca 20 orter runt om i Sverige inspirerat tusentals unga med vårt innehåll och lockat över 900 ungdomar att anmäla sig via oss och sedan gå iväg till lokala föreningar runt om i landet för att prova på nya intressen.

Sparksapp.se – framtidens fritidsplattform där hela kommunens ungdomsverksamheter kan samverka och nå ut till unga!

Tillsammans med vår målgrupp, unga 10-16  år, har vi utvecklat en inspirations- och mötesplattform som unga själva och även föreningslivet har efterfrågat. En tjänst där vi kontinuerligt inspirerar unga att hitta till lokala utbudet av spontan- och prova på aktiviteter, och andra positiva sammanhang där de kan få lära sig något nytt och få nya kompisar. Tjänsten lanserades den 14 oktober i samverkan med Upplands-Bro Kommuns unga och ungdomsverksamheter. Plattformen är skalbar och  är nu tillgänglig för kommuner, föreningar och ungdomsverksamheter över hela landet att nå ut till unga på ett nytt sätt i kanaler och med ett tilltal som de gillar!

Är du nyfiken på hur hur du kan lyfta alla ungdomsverksamheter i din kommun och hjälpa föreningar att nå ut – läs mer här:

https://sparksgeneration.com/sparksapp/

Vårt mål är att kommuner, kulturskolor, idrottsförbund och föreningar över hela landet ska gå med i Sparks Generation!

Sparks Ambassadörsprogram: 

Att ha positiva förebilder i livet är viktigt och i vissa fall helt avgörande för de val vi gör i livet. Därför utvecklar vi vårt ambassadörsprogram att även inkludera lokala ambassadörer. Dessa är ungdomar som brinner både för ett intresse och att  hjälpa andra unga att hitta sin grej.  Våra lokala ambassadörer bidrar både med innehåll till appen, sprider sparks-innehåll digitalt och går även att boka för inspirationsworkshops på skolor – där de lyfter hela det lokala utbudet av aktiviteter och sammanhang – allt för att inspirera unga att hitta sin grej och bli sitt bästa jag!

Vill din kommun, förening eller verksamhet också nå ut till unga på ett nytt sätt? Vill du hjälpa unga att hitta sin grej, känna glädje och gemenskap med andra? Gå med i Sparks Generations inspirationskampanjer eller vår digitala plattform så gör vi det enklare för unga att upptäcka din fina verksamhet!

Sparks Generation är en ideell förening som finansieras genom donationer och bidrag från bland andra Familjen Erling-Perssons Stiftelse, Skandia: Idéer för livet, James Burke Foundation och Vinnova, Social innovation steg 1.

 

 

Skeppsbron 38, 111 30 Stockholm

0733 - 34 04 07

alexandra.krook@sparksgeneration.com