Säg ja till livet - det är aldrig för sent att börja på något nytt! - Sparksgeneration

Sparks blogg

Säg ja till livet – det är aldrig för sent att börja på något nytt!

final 5faab9b14fad1b0044caff6a 477144 1

Inspirationsföreläsaren och tonårsmamman Anna Sunneborn älskar att utsätta sig för nya saker.  Sparks Föräldarblogg mötte upp henne för ett samtal om motivation och blir blown away över hennes GRIT och förmåga att inte begränsa sig själv. 

Anna föddes på 70-talet i Sundsvall. Som ung var hennes Spark mest att vara ute i skogen och ha kul med kompisar. Hon gillade idrott, men fastnade inte för någon särskild sport utan tränade mest för att det var kul och hänga med kompisar.

”På den tiden fanns inget tvång, idrotten var väldigt välkomnande. Det var ok att bara vara med och inte specifikt tävla.”

Att hon sedan i vuxen ålder skulle bli veteranfriidrottare på heltid och vinna över 50 medaljer, kunde hon inte ens i sin vildaste fantasi föreställa sig.

”2005 började jag tävla i friidrott, något jag aldrig tidigare hade gjort. Att det skulle leda till över 50 veteran-SM guld i sprint och längdhopp var inget jag hade räknat med”.

Wow. Hur kunde du som aldrig ens tränat friidrott tidigare ta sig så långt? 

”Min morfar var väldigt duktig på att förmedla; ”Du kan sikta mot stjärnorna och du kan bli vad du vill”. Faktum är att när jag väl har en målbild, så blir det alltid som hon tänkt, förr eller senare.

Vad kommer din starka drivkraft ifrån?

”Jag har alltid haft en oerhörd lust till livet och att förvalta livet man har.” Vid 9-års ålder blev Anna överfallen av psykiskt sjuk man, och var nära att dö.

”Han skar mig i halsen med en kniv. Jag frågade den kvinnliga polisen i ambulansen om jag skulle dö. Då tittade hon på mig och sa: ”Nej Anna, du ska inte dö”. Den meningen gav Anna en otrolig kraft och har påverkat henne genom hela livet.

Hon har förstås även några knep:

  1. Hör av dig till människor du inspireras av. Jag har aldrig varit rädd för att kontakta personer jag inte känner. Vi drar till oss det vi tror på!
  2. Det är aldrigför sent att börja på något nytt. Du gör något enbart för dig själv och ingen annan.
  3. Ett annat tips som jag själv gör är att alltid lägga en bakgrundsbild på min mobiltelefon på det projekt eller mål jag har för tillfället, för att helt enkelt bli påmind om och på något sätt inpränta målet i hjärnan.
  4. Förminska aldrig dig själv. Var realistisk, utforska dig själv. Börja om på något nytt, gärna i 10 års perioder.

”Ordet duktig tycker jag är värdelöst, eftersom det begränsar oss. Det är inte ett kreativt ord. Målet i sig inget jag går igång på, utan snarare gillar jag att förvalta och förändra.”

Anna har själv två döttrar (21 och 23 år) och har varit igenom fasen tonårsförälder. Anna tränar också ungdomar i åldern 7-12 år i ungdomsfys. På Annas träningar tränas inte bara barnen fysiskt utan hon utmanar dem även mentalt. Exempelvis att barnen ska lära sig viktiga saker utantill, som sina föräldrars mobilnummer, och inte alltid förlita sig på sina mobiltelefoner.

Har du några insikter eller tips på hur man på ett bra sätt uppmanar ungdomar att hitta en grej, en passion, ett intresse?

  1. Släpp ditt eget ego och överför inte dina egna önskningar på barnen.
  2. Ge dem redskapen att våga prova på nya saker. Gör dem street smarta med en förmåga att fatta egna beslut, tänka själv och inte följa strömmen.
  3. Identifiera din tonårings why – utan det finns inget hur. Identifiera vad vinsten är för just din tonåring.

Vill du veta mer om Anna eller boka en föreläsning gå in på www.annasunneborn.se

Dela på LinkedIn

Senaste inlägg