Sparks Generation vill hjälpa unga att hitta sin grej - Sparksgeneration

Sparks blogg

Sparks Generation vill hjälpa unga att hitta sin grej

trio kristina tjder penny alexandra sparks generation

trio kristina tjder penny alexandra sparks generation

I åldern 12 -15 år står 104 589* unga utan aktivitet med vuxen ledare efter skolan. Nu lanseras Sparks Generation, en digital kanal som hjälper unga att på ett lekfullt och inspirerande sätt, utforska olika intressen samtidigt som man lyfter fram ett antal prova-på-möjligheter som är gratis runt om i landet. Allt för att underlätta för unga att få känna gemenskap, motivation och utveckla sin grej, sin Spark. Sparks baseras på amerikansk forskning kring GRIT, där slutsatsen är att en aktiv fritid bidrar till bättre resultat i skolan, ger känsla av gemenskap och leder till bättre framtidsutsikter och ökat välmående hos unga. I styrelsen sitter bland andra Kristina Tjäder en av grundarna till House of Dagmar som själv i unga år hittade sin Spark.

Att så många ungdomar inte har en meningsfull fritid efter skolan var ”problemet” som Alexandra Krook, grundare av Sparks Generation, ville hitta en lösning på, när hon för två år sedan började göra research kring, vikten av en meningsfull fritid och hur det kunde bidra till ökad glädje, motivation och känsla av mening för unga och därmed bli en grogrund för att få bli sitt bästa jag.

Konceptet: Sparks Generation utvecklades efter att ha tagit del av Angela Duckworths forskning kring GRIT, samt annan forskning från The Search Institute, som ligger bakom sparks-forskningen samt ett stort antal djupintervjuer och workshops tillsammans med, ungdomar i åldrarna 10-15 år.

I djupintervjuerna framkom bland annat att många unga inte vet vilka aktiviteter som erbjuds lokalt där de bor. Andra tror att det är för sent för dem att börja, och man är rädd för att göra bort sig när man väl börjar.

Insikterna och workshopsen ledde till att Sparks Generation utvecklades till en digital kanal som hjälper unga att utforska olika intressen och där man också synliggör bredden av prova-på-möjligheter som finns ute i föreningslivet. Sparks Generation blir därför en dörröppnare mellan unga och inkluderande, schyssta föreningar dit unga är välkomna att utveckla sin passion, bli sedda av vuxna ledare och få gemenskap med andra.

– Tillsammans med utvalda förebilder vill vi på ett inspirerande och lekfullt sätt lyfta fram nya, kända och okända aktiviteter inom sport, kultur eller skolämnen och matcha dem med det lokala utbudet av aktiviteter och föreningar på orten, allt för att göra det lätt att bara ta med en kompis och åka dit och testa på. Svenska Volleybollförbundet och Svenska Bågskytteförbundet har redan anslutit sig, och vårt mål är att kommuner, kulturskolor, idrottsförbund och föreningar över hela landet, ska gå med i Sparks Generation framåt, berättar Alexandra Krook grundare och verksamhetschef.

Först ut är Penny Parnevik från TV-programmet Parneviks, där Penny testat på vollyboll och bågskytte. Allt filmas på ett inspirerande och lekfullt sätt, och delas på Sparks plattform. Penny Parnevik berättar;

– För mig var det en självklarhet att vara med i Sparks redan från början. Jag har själv aldrig haft en Spark, vilket var väldigt förvirrande för mig i många år. Det bästa med Sparks Generation är att man faktiskt tar bort pressen att man måste vara grym på någonting, man ska helt enkelt bara prova på olika aktiviteter för att se om man hittar något man gillar. Min spark idag är att jag brinner för barn, och att få vara med i Sparks, och få träffa så många coola barn och deras ledare, har varit en ära. Kan jag inspirera några av dem så känns det fantastiskt.

Sparks Generation är en ideell förening som finansieras genom gåvor och donationer, i styrelsen ingår bland annat Kristina Tjäder, en av grundarna av House of Dagmar.

– Idén om Sparks är fantastisk! Jag har själv två döttrar och kan tydligt se både problematiken och hur Sparks kan vara en hjälp och inspiration till både ungdomar och föreningar och klubbar. Jag kan dessutom referera till min egen Spark då jag redan som ung hade ett brinnande intresse kring att skapa, detta har följt mig genom livet och är idag fortfarande det som ger mig energi och glädje, berättar Kristina.

Sparks Generation lanseras den 8 april på YouTube och Instagram.

* Källa: SCB, Barns levnadsförhållanden 2017.

Om Penny Parnevik
Penny Parnevik är 21 år gammal och medverkar i tv-programmet ParneviksPenny arbetar med sociala medier och försöker använda det som ett positivt för verktyg att prata om viktiga ämnen. Barn har varit Pennys passion hela livet och planen var att studera till lärare, men nu är Penny gravid och har påbörjat resan till blivande mamma. Penny hörs också i podcasten Pillow Talk, som hon har tillsammans med sin syster Peg Parnevik, där de framförallt pratar om kärlek, med allt vad det innebär.

För mer information kontakta:

Alexandra Krook
Grundare och verksamhetschef
0733–340407
Alexandra.krook@sparksgeneration.com

Helen Iwefors Häggblom
Presskontakt
Helen.iwefors@sparksgeneration.com
0708–721990

N

edladdning av högupplösta bilder;

 

Dela på LinkedIn

Senaste inlägg