Sparks Generation vinnare av priset: Årets Idé för Livet - Sparksgeneration

Sparks blogg

Sparks Generation vinnare av priset: Årets Idé för Livet

sparksapp

sparksapp

Sparks Generation vinner priset för Årets Idé för Livet 2020 som delas ut av stiftelsen Skandia: Idéer för livet. Priset delas ut till den som har en idé med stor potential för att lösa en samhällsutmaning. Sparks arbete för ungas rätt till en meningsfull fritid med möjlighet att växa och utvecklas vägde tungt.

I dagarna delade stiftelsen Skandia: Idéer för Livets årliga pris ut. Priset initierades 2017 och har till syfte att lyfta särskilt betydelsefulla initiativ som arbetar för att skapa ett samhälle med bättre hälsa och ökad trygghet för barn och unga. För Sparks Generation kom priset som en mycket uppskattad överraskning.

Alexandra Krook, vår grundare av Sparks Generation mottog priset via en digital ceremoni berättar:

– Det känns oerhört stort. Vi är en startup bland ideella organisationer som använder digitala och sociala medier, där vi tillsammans med helt magiska gymnasieungdomar inspirerar unga att hitta något meningsfullt att göra på sin fritid. Genom att peppa dem i kanaler de befinner sig, hjälper vi dem att hitta sin SPARK, sin gemenskap där de kan växa, bli sedda och känna gemenskap med andra. Att få ett pris som detta visar att det vi gör är rätt och att vi uppmärksammas för vårt arbete känns fantastiskt.

En av anledningarna bakom priset är Sparks nylanserade app, Sparksapp.se som ger 10–16-åringar tillgång till en bredd av aktiviteter med konkreta prova-på-erbjudanden, dit man är välkommen som nybörjare. Alla aktiviteter i sparksapp.se är kostnadsfria oavsett vad man vill göra. Sparksappen fungerar som en inspirations- och fritidsplattform där Sveriges kommuner, förbund och föreningar ges möjlighet att enkelt nå en bred, ung publik. I appen finns alla typer av aktiviteter inom konst, kultur, sport, kända som okända och genom direkt återkoppling från målgruppen får man underlag för att utveckla sin ungdomsverksamhet, och därmed växa igen.

Juryns motivering:
”Många unga saknar en regelbunden fritidsaktivitet efter skolan. Det kan leda till såväl fysisk som psykisk ohälsa. Det motarbetar Sparks Generation genom att inspirera till ökad glädje, motivation och en meningsfull fritid. Sparks Generation har på kort tid utvecklat en metod som på ett effektivt och tilltalande sätt gör att barn och unga kan hitta sin gnista, sin ”Spark” för något de vill göra, för sin egen skull. Sparksappen och kvalitativ effektmätning gör också att verksamheten kan presentera och påvisa tydliga sociala effekter”.

Läs mer här; ideerforlivet

Dela på LinkedIn

Senaste inlägg